Совети за Планинарење

Корисни совети за планинарење


1. Секогаш биди одморен пред одење на планина.

2. Нивото на физичката спремност е многу важно пред секое одење на планина.

3. Никогаш не јади на почеток на искачување, тоа се прави два часа пред почеток.

4. Исхраната нека ви се состои од комплексни јагленохидрати.

5. Строго се забранува конзумирање на алхохол поради загрозување на вашата здравствена и физичка ситуација при движење на планина.

6. Конзумирајте вода во текот на планинарењето, посебно во летниот период кога телото е изложено на поголема дехидрација.

7. Користете планинарски стапчиња при движење.

8. Почести, но кратки паузи при движење се од голема помош.

9. Доколку осетите знаци на премореност одморете подолго време, доколку ситуацијата не ви е подобрена во тој случај размислувајте да се откажете од акцијата.

10. Зимно време секогаш носете по два пара ракациви но никако плетени, имајте си резерва полар, софтшел, мајци и резерва чорапи по можност волнени.

11. Секогаш кажувајте каде и на која планина ќе бидете пред одење.

12. Доколку сакате да движите на организирана тура секогаш детално прочитајте го ивентот и приджувајте се до потребната опрема што се бара и потребната физичка кондиција.

13. Никогаш не експериментирај со теренот ако не го познаваш доволно.

14. Секогаш бидете мотивирани, насмеани, позитивни, брзо да реагирате на ситуација, да имате импровизирачки, надминувачки и прилагодлив менталитет.

15. Секогаш бидете подготвени за најлошото, а надевајте се на најдоброто.