Опрема

Планинарска опрема и облека


За планинарењето да биде комфорно и пријатно, потребно е добро да ја познаваме планинарската облека и опрема. Добриот и правилен избор на облека и опрема ни’ овозможува полесен и попријатен престој на планина, посебно кога ќе се влошат временските услови или ќе настанат некои непредвидени ситуации. Но, важно е да се знае дека опремата му служи на човекот, а не обратно. Човекот е тој што качува, а опремата денес само го олеснува тоа.

Да ги наброиме најважните елементи на планинарската облека:

- Високи разгазени трисезонски планинарски чевли

- Зимски планинарски чевли

- Планинарски ранец за повеќедневен престој на планина

- Планинарски ранец за еднодневен престој на планина

- Навлечна планинарска јакна (hardshell)

- Softshell планинарска јакна

- Тенки топли ракавици (first layer)

- Навлечни водоотпорни ракавици

- Две капи

- Долна облека од тенка волна (два пара чорапи, гаќи, ѕиври, маица, поткошула)

- Водоотпорни планинарски пантолони

- Зимски пантолони

- Dryfit маици

- Полар

- Маска за лице (Балаклава)

- Кабаница

- Гамашни

- Очила за сонце

- Летна капа или шеширче

- Скијачки наочари

- Бивак вреќа

- Астрофолија

- Прибор за прва помош

- Термос

- Горилник и сад за готвење

- Бусола

- Челна лампа и додатни батерии

- Планинарски стапчиња

- Греачи за раце и нозе

- Планинарско ноже

- Свирче

- Запалка

- Дерези, цепин, кацига, појас, гуртни, карабинери (по потреба)

- Вреќа за спиење и подметнувач (доколку се кампува)

- Лопатка