Тим

Водичи


image

Дејан Доневски - Претседател/Водич


Кучки Ком 2487 метри, Леворечки Ком 2469 метри
Елбрус, Елбрус (Русија) 5642 метри, 2019 год.
Митикас, Олимп ( Грција ) 2919 метри, 1.1.2018 год.
Мусала, Рила ( Бугарија) 2925 метри, 19.1.2018 год.
Риси, Татри (Полска) 2499 метри, 7.4.2018 год.
Герлачки Штит, Татри (Словачка) 2655 метри, 8.4.2018 год
Рудока, Шар Планина (Косово) , 22.6.2018 год.
Монт Блан, Алпи (Италија) и (Франција) 4810 метри, 12 .8.2018 год, 7.7.2019 год.
Кораб, Кораб (Македонија) и (Албанија) 2764 метри
Триглав, Триглав (Словенија) 2864 метри, (х3)
ГросГлокнер (Австрија) – 3798 метри 2017, 2019 год.
Мармолада (Италија, Доломити) – 3343 метри, 2017, 2019 год.
Маја Језерце 2694 метри (Албанија), Маја Каранфили 2490 метри (Црна Гора), Очњак 2185 метри (Црна Гора)
Castrore 4224 метри (Италија) 2016, 2018 год. II Naso del Lyskamm 4272 метри (Италија) 2018 год.
Zumsteinspize 4563 метри (Италија), Parrotspitze 4554m (Италија) 2018 и 2019 год.
Breithorn 4164 метри (Италија) 2019 год.
Gran Paradiso (Италија) 4061 метри 2018 и 2019 год.
Прењ 2115 метри (Босна и Херцеговина)
Ниџе – Кајмакчелан 2521 метри (Македонија и Грција)
Карпати – Виштеа Маре 2527 метри (Романија) 2019 год.
Преубавите Доломити со фератите на Три Чиме и Тофано ди Розес 2019 год.

Планинарството дава живот, дава енергија, го зголемува левелот и се грижи за соодветниот напредок (upgrade) што треба секој да го има низ текот на годините. Се на сѐ, дружба, љубов, здравје.

Стефан Никовски - Помошник ВодичСтефан се занимава активно со планинарството од 2009та година. Неговите вештини ги има стекнато кога беше дел од Тимот за Спасување на Планина при Црвениот Крст на град Скопје и учествувал во многу планинарски акции како и во дел спасувачки акции на планина. Тука има стекнато и дел од основна вештина за алпинизам.

Има поминато основна воена обука и завршено Одбранбени и Мировни студии каде преку теренска пракса обука на армискиот полигон Криволак се има стекнато со вештини за тимска организација, координираност, логистика и подготвување за извршување на теренска акција во планински предел. Исто така се има стекнато со основна вештина и познавања за преживување, навигирање, спасување во планински предели.

Неговото искуство Стефан како помошник водич, организатор и тим лидер го има докажано на многу планинарски тури и маршеви летни и зимски кој дел се одвивале и во многу лоши екстремни услови.

Неговото искуство исто така се базира и со искачувањата на врвови во Европа и дел на Балканот,

Гросглокнер (Австрија) 3798мнв

Пунта Пенија (Италија) 3342мнв

Триглав (Словенија) 2864мнв

Мусала (Бугарија) 2925мнв

Прењ (БиХ) 2115мнв
како и многу домашни врвови во Македонија кој преставуваат сериозен предизвик за секој планинар.

Од 2015та година активно започнува како член на I Love Hiking – group Macedonia и за кратко време со неговото искуство влегува во тимот кој се грижи за безбедноста на учесниците и целокупната акција, како главен теренски организатор за секоја планинарска тура. Дисциплината и прецизноста се едни од главните предности со кој располага Стефан и секогаш работи на тоа да една тура биде прецизно изанализирана со сите можни закани и ризици кон учесните и кон самата акција и нивно спречување, располагање на сите опции и помошни опции и детално прегледување на теренот, патеката на движење и пратење на временските услови.

Неговото животно мото е едноставно: лојалност, дисциплина и прецизност до успех... и никогаш не се откажувај!

image
image

Стефан Перовски - Водич со лиценца од УИМЛА


Стефан се приклучи на друштвото во 2016 година, а веќе следната 2017 учествуваше на првата експедиција на друштвото на Гросглокнер во Австрија. Есента истата 2017 започна соработка со I Love Hiking како помошник водич се до започнувањето на 2 годишната обука за водичи на планина по UIMLA стандардот во 2018 година, по што добива статус на Водич во друштвото.
Во 2018 Стефан учестуваше во експедицијата на Мон Блан и во искачувње на Карпатите во Словачка, а во 2019 како помошник водич на Монте Роса и Гран Парадизо во Италија.
Има искачено голем број на македонски врвови во летни и зимски услови, како и неколкумина позначајни Балкански врвови.
Од 2019 година Стефан е одговорен во друштвото за тренинзите по качување на карпа (Rock Climbing).

Иван Киселоски - Водич со лиценца од UIAAИван Киселоски Киц е голем љубител на планинарењето, кампувањето, спелеологијата, планината и природата воопшто.
Има искачено многу врвови во Македонија меѓу кои Голем Кораб, Титов врв, Љуботен, Солунска Глава, Среден камен, Веливар итн. Од врвовите со најубав поглед го издвојува врвот Плат.
Со планинарското друштво I LOVE HIKING – GROUP MACEDONIA планинари од регистрирањето на друштвото а негов член е од јануари 2018. Од декември 2018 како помошник водич дава придонес во организирањето на планинарските тури на друштвото. Во декември 2019 година по завршената обука според UIAA стандард, од страна на ФПСМ е промовиран во лиценциран планинарски водич во категоријата А1.
За I Love hiking ќе рече дека е едно големо семејство. Омилена планина му е Шара а најмогу сака да планинари во пролет... Уствари во лето... т.е. во есен... Или не... сепак во зима. Хоби му е да ги снима моментите од планинарските авантури и низ видео да ги доближи убавините на природата до сите.
Професионално работи во Црвен крст каде по потреба се вклучува во активностите на Тимот за одговор при катастрофи и Тимот за спасување на планина.
Неговите авантури може да ги следите на неговиот Youtube канал како и на неговиот инстаграм профил.

image
image

Васил Скрчески - Помошник Водич / Правен застапувач


Васил – како планинар започнува од 2016 година. Истата година станува член на клубот I LOVE HIKING GROUP MACEDONIA. Исто така, тој е љубител и на треил трки од 2018 година

Мусала 2.925 м, Бугарија
Маљовица 2.729 м, Бугарија
Каранфили 2.460 м, Проклетие, Црна Гора
Очњак 2.185 м, Проклетие, Црна Гора
Маја Језерце 2.694 м, Проклетие, Албанија
Прењ 2.115 м, Босна и Херцеговина
Ниџе – Кајмакчелан 2.521 м, Македонија и Грција
Карпати – Виштеа Маре 2.527 м, Романија
Копровски врв (штит), Татри 2.367 м, Словачка и Полска
ГросГлокнер 3.798 м, Австрија
Мармолада 3.343 м, Италија, Доломити
Триглав, 2.864 м, Словенија
Монт Блан, Алпи, 4.810 м, Италија и Франција
Castrore 4.224 м, Италија
II Naso del Lyskamm 4.272 м, Италија
Елбрус 5.642 м, Русија

Владимир Николовски - Помошник Водич / ИТ Поддршка


Владимир започнува со планинарење во 2017 година и истата година станува дел од I Love Hiking. Има искачено многу врвови во Македонија. По професија е програмер, а во друштвото е помошник водич од Декември 2018 година и е одговорен за веб страната на друштвото. Освен во Македонија има искачено и други познати врвови во Европа:

Алпи, Монте роса – 4556м (Италија/Швајцарија)
Алпи, Гран Парадизо – 4061м (Италија)
Рила, Мусала – 2925м (Бугарија)
Олимп, Митикас – 2919м (Грција)
Триглав - 2864м (Словенија)
Карпати, Виштеа Маре – 2527м (Романија)

image
image

Владимир Павиќевиќ - Помошник Водич


Владимир Павиќевиќ е вљубеник во природата, планините и животните. Планините и природата ги има засакано уште од мали нозе преку скијањето. Владимир има искачено повеќе врвови во Македонија и надвор од неа.
Лешница на Шар Планина и целиот предел околу Лешница му е омилен дел за планинарење.
Со планинарското друштво I LOVE HIKING – GROUP MACEDONIA е скоро две години, а од декември 2018 е помошник водич. Покрај планинарењето, тој сака да фотографира и пејсажи. Низ фотографиите сака да ги долови убавините на природата и планинарењето, а со тоа да привлече повеќе луге да уживаат во планините.
https://www.instagram.com/juicesk.

Александра Цветкович - Помошник Водич


Александра е активен планинар повеќе од пет години, а член на друштвото од 2018 година.
До сега има искачен голем број на врвови во зимски и летни услови:
Италија (Сигналкупе 4554 м.н.в.)
Грција (Митикас 2918 м.н.в., Скала 2866 м.н.в., Кајмакчалан 2521 м.н.в.)
Словенија (Триглав 2059 м.н.в.)
Бугарија (Мусала 2925 м.н.в.)
Босна (Зелена глава 2108 м.н.в., Маглиќ 2388 м.н.в., Требевиќ 1627 м.н.в...)
Црна Гора (Велики Кабао 1984 м.н.в., Штировник 1749 м.н.в...)
Србија (Миџор 2169 м.н.в., Шиљак 1565 м.н.в...)
Македонија (Титов врв 2748 м.н.в., Кораб 2764 м.н.в., Езерски врв 2580 м.н.в., Пелистер 2601 м.н.в., Плат 2398 м.н.в...)
Заврши обука за планинарски водич прва категорија, организирана од ФПСМ во 2019. година.
Тренира качување на природна и вештачка карпа, љубител е на планинскиот велосипедизам и активна во салите на кросфит.
image
image

Бојан Тодевски - Помошник Водич


Искачени врвови:

Шар планина Титов врв 2747 Македонија
Кораб Голем Кораб 2764 Македонија
Рила Рилски езера Бугарија
Митикас Олимп 2919 Грција
Карпати Виштеа маре 2527 Романија
Мармолада Пунта пениа 3343 Италија
Грос глокнер 3798 Австрија
Алпи Брајтхорн 4164 Италија
Алпи Монт Блан 4810 Франција

Виа ферата:
Доломити Тофана ди розес 3225 Италија
Доломити Три чиме Италија

Спортско искачување на природна и вештачка карпа
Завршена обука од ФПСМ за планинарски водичи
Планинари со I love hiking од 02.01.2016 година

Планините и животот се исти, од нас зависи колку врвови ќе искачиме
Мото: И кога не можеш повеќе, само продолжи да се движиш.

Љубомир Стошевски - Помошник Водич


Љубомир од секогаш бил заљубен во природата и отворениот простор. Посериозно со планинарење започнува 2017 година каде прв пат оди со клубот на турата Матка – Водно. После таа тура почнува да се усовршува и да работи на тоа да стане водич. Има качено повеќе врвови во Македонија и надвор од неа. Заврши курс по Прва помош како и Заштита и спасување на планина во рамките на клубот, а на Факултетот за Безбедност Одбрана и Мир се здоби со познавања од областа на навигација, кординирање на отворено и менаџирање на ризици.
Тимот е тоа што го прави клубот и затоа секогаш е за тоа тимот да е на највисоко подготвено ниво, а бенефитите од планината се неминовни само треба да се излезе и ќе се дознае. За да се осознаеш самиот себе треба да се тестираш да видиш до каде можеш, а планината е добар тест за такво нешто таа ќе те научи како треба, а и како не треба.

image

Логистика


image

Сања Дурански -PR Менаџер


Сања е член на I Love Hiking Group Macedonia од неговото основање. Почетоците на планинарството ги бележи во 2013 година.

Има искачено многу македонски врвови, меѓу кои:
- Кораб (2764 мнв), највисокиот врв во Македонија
- Титов врв
- Бакардан
- Бориславец
- Солунска глава итн.

Од врвовите искачени надвор од Македонија ги одвојува врвовите:
- Мусала (2925 мнв), највисокиот врв на Балканот
- Маљовица (2729 мнв) и двата на планината Рила во Бугарија
- Риси (2499 мнв), кој се наоѓа на Татрите, а воедно и највисокиот врв во Полска;
- Врв Езерце (2694 мнв), највисок врв на планинскиот масив Проклетие, Албанија и Црна Гора
- Каранфили (2460 мнв), Црна Гора
- Виштеа Маре (2527 мнв), Карпати, Романија
- Зелена Глава (2115 мнв) на планината Прењ, Босна и Херцеговина;
- Митикас (2918 мнв), највисокиот врв на планината Олимп, Грција;
- Пунта Пениа (3343 мнв) кој се наоѓа на планината Мармолада, највисок од масивот Доломити во Италија;
- Тофана Ди Розес (3225 мнв), кој исто така се наоѓа на масивот Доломити, Италија
- ГросГлокнер (3798 мнв), највисокиот во Австрија.
- Кучки Ком (2487мнв), највисок врв на планинскиот масив Комови во Црна Гора
- Леворечки Ком (2469мнв), Црна Гора
- Васојевички Ком (2460 мнв), Црна Гора

Исто така, таа е љубител и на планинскиот велосипедизам. Врвови во Македонија кои ги има искачено со велосипед се:
-Солунска глава, Љуботен, Кајмакчалан, Титов врв, Пелистер, Меденица, Галичица, Кожув и многу други планини низ Македонија.

Стевче Мишкоски - Советник


Во планинарските води навлегува со првата сезона на иницијативата #ПочниСоВодно, после неколку искачувања на Водно одлучува дека е време да тргне во „поход“ кон највисоките врвови на македонските планини.

Негово првенче е Голем Кораб, после кој следат Титов Врв, Љуботен, Солунска Глава, Меденица, Веливар, Крчин, Кајмакчелан и многу други. Негова главна цел не е освојувањето на врвот, туку уживањето во секој момент што носи до него. Понесен од убавината на нашите планини го користи секој слободен миг за уживање во живописните предели што тие ги нидат.

Никогаш не заборава што него го има потикнато да почне со планинарење па од самиот почеток допринесува за унапредување на работата и реномето на клубот и активно е вклучен во организацијата на клубските настани и проекти.

image
image

Марина Јовиќ - Советник


Марина е член на клубот од 2017 година.
Има искачено повеќе македонски врвови меѓу кои:
Солунска Глава 2.540 мнв, Голем Крчин 2.343 мнв, Миленков камен, Црн камен и други.

Врвови надвор од Македонија
Мусала 2.925 мнв – највисокиот врв на Балканот
Кајмакчалам  2.521 мнв – Грција
Зелена Глава 2.155 мнв – планина Прењ - Босна и Херцеговина.
Васојевички Ком 2.460 мнв - Комови, Црна Гора

Марина е вљубеник во природата и планините, па исто така ужива и во планинскиот велосипедизам.

Андријана Ивановска - Графички дизајнер/Ажурирање на веб страницата


Андријана започна со планинарење 2016 година, член на клубот е од 2017 год.

Голем Кораб 2.753 м, највисок врв во републиката x 2
Титов Врв 2.747 м
Бориславец 2.675 м
Рудока 2.658 м
Пелистер 2.601 м
Солунска Глава 2.540 м
Кобилица 2.528 м
Веливар 2.373 м
Голем Крчин 2.343 м
Рибничка Скала 2.391 м и други.

Врвови надвор од Македонија:

Мусала 2.925 м - највисокиот врв во Република Бугарија и на Балканскиот Полуостров
Вихрен 2.914 м, Бугарија
Кутело 2.908 м, Бугарија
Бањски Суходол 2.884 м, Бугарија
Маљовица 2.729 м, Бугарија
Каранфили 2.460 м, Проклетие, Црна Гора
Кучки Ком 2.487 м, Комови, Црна Гора
Васојевички Ком 2.460 м., Комови, Црна Гора
Митикас 2.917 м - највисок врв на планината Олимп во Грција.

image
image

Филип Костадиновски - ИТ Поддршка


Филип станува дел од I Love Hiking во Ноември 2016та година. Ги има искачено повеќето познати и помалку познати врвови во Македонија.
По професија се бави со програмирање, а во слободно време освен планинарење се бави и со алпинизам. Освен во Македонија има искачено и други познати врвови во странство:

Рила:
Мусала – 2925м (Бугарија) – Највисок врв на Балканот

Пирин:
Вихрен – 2914м (Бугарија)
Кутело – 2908м (Бугарија)
Бански суходол – 2884м (Бугарија)

Олимп:
Митикас – 2919м (Грција) – Највисок врв во Грција
Стефани – 2909м (Грција)

Татри:
Риси – 2503м (Словачка/Полска) – Највисок врв во Полска

Јулиски Алпи:
Триглав (x2) – 2864м (Словенија) – Највисок врв во Словенија и во бивша Југославија

Проклетие:
Маја Језерце – 2694м (Албанија) – Највисок врв на планинскиот масив Проклетие
Каранфили (Северен Врв) – 2460м (Ц. Гора/Албанија)

Комови:
Кучки Ком 2487м
Леворечки Ком 2469м
Васојевички Ком 2460м

Доломити:
Пунта Пениа (Мармолада) – 3343м (Италија) – Највисок врв на Доломитите

Источни Алпи:
Гросглокнер – 3798м (Австрија) – Највисок врв на Австрија

Централни Алпи (Монте Роса):
Кастор – 4228м (Италија/Швајцарија)
Ил Насо Дел Лискам – 4274м (Италија)
Сигналкупе – 4553м (Италија/Швајцарија)
Цумштајшпице – 4563м (Италија/Швајцарија)

Западни Алпи:
Гран Парадизо – 4061м (Италија)
Мон Блан - 4808м (Франција/Италија) – Највисок врв на Алпите

Кавказ:
Елбрус – 5642м (Русија) – Највисок врв во Европа

Стојан Мицков - Технички тренер


Стојан своето знаење го има стекнато на факултетот за физичка култура во Скопје. Тој е поранешен фудбалер, каде преку тренанжен процес има стекнато искуството во фитнесот. Има посетувано обуки по скијање, спасување во вода, прва помош итн... Со планинарството се занимава веќе четири години, а во нашиот клуб е уште од самиот почеток.

Стојан своето искуство го има стекнато со искачување на многу врвови на Алпите меѓу кои се Мон Блан, Гросглокнер, Лускам, Кастор, Пунта Пениа, Триглав, како и зимски искачувања на Митикас, Мусала, исто така и многу наши македонски врвови.

image
image

Славко Новјановски - Промотер


Славко е вљубеник во планината и планинарството од мали нозе и на планина се чуствува како дома, но позначајно и поактивно со оваа своја пасија се занимава од 2014 година. На клубот I Love Hiking Group Macedonia му се приклучува во 2017 година, заради атмосферата што владее на турите, каде веднаш си прифатен како еден од своите, како дел од фамилијата на Hiking. Омилена тура му е Матка - Водно и нормално омилена планина Водно, иако многумина ја потценуваат истата. Ги преферира езерските тури (Караниколички езера, Салакови езера, Црно езеро - Рудока итн.) заради сонцето, уживањето, хедонизмот и енергијата што се присутни на овие акции.

Позначајни врвови:
• Голем Кораб - 2764 mnv (Кораб)
• Титов Врв - 2747 mnv (Шар Планина)
• Бориславец - 2675 mnv (Шар Планина)
• Пелистер - 2601 mnv (Баба Планина)
• Солунска Глава - 2540 mnv (Јакупица)
• Пирибег - 2521 mnv (Шар Планина)
• Љуботен- 2498 mnv (Шар Планина)
• Плат - 2398 mnv (Шар Планина)
• Голем Крчин - 2343 mnv (Крчин)
• Бик Дорук - 2268 mnv (Стогово)
• Магаро - 2255 mnv (Галичица)... итн

“Качувајте се на планините... Но не за светот да може да Ве види, туку за да можете Вие да го видите светот“. - Дејвид МекКалах Џуниор

Ирена Спировкса - Промотер


Иницијативата Почни со Водно беше стартниот мотив да се приклучам на екипата на I love hiking Macedonia, а потоа енергијата, позитивните луѓе, убавата дружба и прекрасните доживувања на заедничките планинарски тури си го направија своето.Горда сум што сум дел од екипата на ова друштво! ❤

Едно од најубавите искуства ми е одењето на Црно езеро со I love hiking 😊
Мусала 2018 зимско искачување
Титов врв 2017-та зимско
Кобилица 2017-та летно
Пирибег 2018-та
Tриглав 2019-та, 1996-та
Магаро, Љуботен, Плат, Црн камен, Остро врв по неколку пати

image
image

Леонард Кузев - Промотер


Леонард Кузев првото планинарско искуство го доживеа со искачивање на Меденица под водство на I LOVE HIKING во 2016 год, што слободно може да се каже дека на стари години се разбуди од долгогодишниот сон на заспаниот градски кошмар 🙂. Член на групата е од 2018 година, и редовно секоја недела вози по 400 км само да биде присутен на сите акции организирани од тимот.

Неговото планинарско искуство го има реализирано преку искачивање на Триглав, Олимп со сите врвови во ист ден, Брајтхорн, Монт Блан, како и врвовите во Македонија , Кораб, Титов Врв зимска и летна, Солунска Глава, Кабаш, Рибничка скала, Езерски Врв, Плат, Среден Камен, Трпезница, Рудока, Дудица, Пелистер, Биг дорук, Крчин, пирибег, како и многу други.

Борис Александров - Истражувач


Со планинарење поактивно започнува да се занимава од 2017 година.Член на клубот I love hiking group Macedonia e од семтември 2018 година. Борис на планина собира енергија што му овозможува да биде продуктивен во текот на работната недела. Не ги дели планинарските тури на атрактивни и помалку атрактивни тука ја наоѓа убавината во секоја тура. Вљубеник е во георафијата и сака да истражува и посетува нови места. Негова пасија e да креира и истражува патеки до локации кои се нови за него.

Мусала 2925 Рила, Бугарија
Сколио 2911 Олимп, Грција
Голем Кораб 2764 Кораб, Македонија
Титов врв 2748 Шар планина, Македонија
Бориславец 2675 Шар планина, Македонија
Џини бег 2610 Шар планина, Македонија
Пелистер 2601 Баба планина, Македонија
Солунска глава 2524 Јакупица, Македонија

image

Александра Цветковиќ - Водич


Александра е активен планинар повеќе од пет години, а член на друштвото од 2018 година. До сега има искаченo голем број на врвови во зимски и летни услови:

Италија (Сигналкупе 4554 м.н.в.)
Грција (Митикас 2918 м.н.в., Скала 2866 м.н.в., Кајмакчалан 2521 м.н.в.)
Словенија (Триглав 2059 м.н.в.)
Бугарија (Мусала 2925 м.н.в.)
Босна (Зелена глава 2108 м.н.в., Маглиќ 2388 м.н.в., Требевиќ 1627 м.н.в...)
Црна Гора (Велики Кабао 1984 м.н.в., Штировник 1749 м.н.в...)
Србија (Миџор 2169 м.н.в., Шиљак 1565 м.н.в...)
Македонија (Титов врв 2748 м.н.в., Кораб 2764 м.н.в., Езерски врв 2580 м.н.в., Пелистер 2601 м.н.в., Плат 2398 м.н.в...)

Заврши обука за планинарски водич прва категорија, организирана од ФПСМ во 2019. година.
Тренира качување на природна и вештачка карпа, љубител е на планинскиот велосипедизам и активна во салите на кросфит.

image